Τα μελανοδοχεία ψεκασμού λειτουργούν με την αρχή της ταχείας θέρμανσης του μελανιού σε μία σειρά από εξαιρετικά λεπτές τριχοειδείς οπές γνωστές ως ψεκαστήρες ή στόμια/ ακροφύσια οι οποίες έχουν τα δικά τους θερμαντικά στοιχεία.

Καθώς η κεφαλή εκτύπωσης κινείται επάνω στη σελίδα και το χαρτί κινείται εμπρός, τα δεδομένα που στέλνει ο υπολογιστής μετατρέπονται μέσα στα ηλεκτρονικά του υπολογιστή για να «πυροδοτήσουν» ηλεκτρονικά τον κατάλληλο ψεκαστήρα τη σωστή στιγμή. Έτσι σχηματίζεται μία φυσαλίδα μελανιού η οποία επικάθεται στο χαρτί για να σχηματίσει μέρος ενός χαρακτήρα, είτε πρόκειται για γράμμα, αριθμό ή γραφικό, εξου και ο όρος «εκτυπωτής ψεκασμού με φυσαλίδες».

Ένα τυπικό μελανοδοχείο μπορεί να έχει μεταξύ 48 και 128 ψεκαστήρες και τα σχετικά θερμαντικά στοιχεία, ανάλογα με τον τύπο και τον κατασκευαστή, με τη δυνατότητα να τυπώνει από 300 ως 1400 και παραπάνω κουκίδες ανά ίντσα.

Το μελάνι που ρέει μέσα από τους ψεκαστήρες που θερμαίνονται ταχύτατα χρησιμεύει και για την ψύξη τους. Αυτό προετοιμάζει τους θερμαντικούς ψεκαστήρες για το επόμενο κύμα δεδομένων που τους «πυροδοτεί» ξανά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία διατηρείται η σωστή θερμοκρασία λειτουργίας για τον κάθε ψεκαστήρα χωριστά.

Ειδική παρατήρηση: Καθώς το μελάνι τελειώνει και το μελανοδοχείο αδειάζει, και έχει γίνει απόφραξη, τα στοιχεία των ψεκαστήρων μπορεί να καούν αν συνεχίζεται η εκτύπωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα. Αυτό το γεγονός καθιστά το μελανοδοχείο άχρηστο για ξαναγέμισμα. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή με τον όρο «ηλεκτρικά νεκρό».

Οι ενδείξεις του μελανιού που τελειώνει ή των αποφραγμένων ψεκαστήρων είναι: τμήματα των τυπωμένων χαρακτήρων θα έχουν γραμμές ελλιπούς εκτύπωσης ή σε ακραίες καταστάσεις δε θα υπάρχει σχεδόν καθόλου ίχνος εκτύπωσης στη σελίδα. Όταν τυπώνετε έγχρωμες φωτογραφίες μπορεί να συμβεί μία ξαφνική αλλαγή χρώματος.

Αμέσως μόλις παρατηρήσετε ελαττώματα στην εκτύπωση τερματίστε αμέσως την εκτύπωση και βάλτε σε λειτουργία τη διαδικασία καθαρισμού της κεφαλής εκτύπωσης για έναν ή δύο κύκλους. Κάνετε μία δοκιμή των ψεκαστήρων ή της εκτύπωσης και επαναλάβετε τον κύκλο καθαρισμού και τη δοκιμαστική εκτύπωση αν η πρώτη προσπάθεια δεν είναι ικανοποιητική.

Συμβουλευθείτε το εγχειρίδιο λειτουργίας του εκτυπωτή σας για λεπτομέρειες διεξαγωγής αυτών των λειτουργιών.

Εάν τυχόν ακόμη δεν έχετε ικανοποιητικά αποτελέσματα, το μελανοδοχείο είναι προφανώς άδειο. Προσέξτε ότι σε ένα έγχρωμο μελανοδοχείο ένα χρώμα τελειώνει πριν από τα άλλα. Μη συνεχίσετε την εκτύπωση με τα χρώματα που απομένουν γιατί οι ψεκαστήρες του χρώματος που έχει τελειώσει μάλλον θα καούν.

Σε κάθε περίπτωση που το μελάνι του μελανοδοχείου σας τελειώνει αγοράστε ένα νέο. 


Αξιοποιώντας στο έπακρο τα μελανοδοχεία ψεκασμού

 Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να εξοικονομήσετε χρήματα και να διατηρήσετε τον εκτυπωτή σας σε άριστη κατάσταση.

 •  Ποτέ μην αφήνετε ένα μελανοδοχείο να αδειάσει εντελώς. Ο ψεκαστήρας μελανιού θα καεί αν συνεχίσει να λειτουργεί ενώ το απόθεμα μελανιού έχει τελειώσει. Έχετε πάντα ένα νέο  μελανοδοχείο διαθέσιμο.  
 • Όταν σχηματίζονται γραμμές ή λείπουν κουκίδες από το κείμενο ή τα γραφικά σας είναι καιρός να καθαρίσετε την κεφαλή εκτύπωσης. Μην αγγίζετε τη χάλκινη πλάκα της κεφαλής με τα χέρια σας. Χρησιμοποιήστε τον κύκλο καθαρισμού του εκτυπωτή σας-δείτε το εγχειρίδιο. 
 • Μην αφήνετε το μελανοδοχείο σε ένα ζεστό αυτοκίνητο. Αυτό προκαλεί τη διαστολή και τη διαρροή του μελανιού.
 • Κρατήστε τα έγχρωμα μελανοδοχεία όρθια. Τα χρώματα θα αναμιχθούν αν το αφήσετε με την πλευρά κάτω.
 • Αφού εγκαταστήσετε ένα καινούριο μελανοδοχείο, τυπώστε τουλάχιστον 2 σελίδες δοκιμαστικά για να ρυθμίσετε το καινούριο μελανοδοχείο.
 • Μερικές φορές η κεφαλή εκτύπωσης ενός νέου μελανοδοχείου δεν τυπώνει αν έχει αφεθεί μέσα στον εκτυπωτή χωρίς να τυπώνει για κάποιο χρονικό διάστημα. Αν ο κύκλος καθαρισμού δε βελτιώνει το αποτέλεσμα, τότε αφαιρέστε το μελανοδοχείο και τοποθετήστε την κεφαλή εκτύπωσης επάνω σε ένα υγρό χαρτομάντηλο. Ένα επίμηκες σχήμα μελανιού θα πρέπει τότε να σχηματιστεί επάνω στο χαρτί και στην περίπτωση ενός έγχρωμου μελανοδοχείου όλα τα χρώματα θα πρέπει να εμφανιστούν σαν χρωματιστές κηλίδες επάνω στο χαρτί.
 • Σε ακραίες περιπτώσεις, αν η παραπάνω διαδικασία δεν έχει αποτέλεσμα, τοποθετήστε το μελανοδοχείο με την κεφαλή εκτύπωσης προς τα κάτω, σε ένα πιατάκι. Βράστε νερό και αδειάστε το στο πιατάκι ώστε να καλυφθεί εντελώς η κεφαλή εκτύπωσης και ανακινείστε ελαφρά το μελανοδοχείο για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Απομακρύνετε το μελανοδοχείο και στεγνώστε προσεκτικά την κεφαλή εκτύπωσης με ένα χαρτομάντηλο.  Σημείωση: Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει υγρασία στα σημεία του μελανοδοχείου που έρχονται σε επαφή με το ηλεκτρικό ρεύμα. Αν συμβεί αυτό, στεγνώστε με ένα χαρτομάντηλο. Οι υγρές επαφές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα ηλεκτρικά του εκτυπωτή.
 • Μη χρησιμοποιείτε μεθυλική αλκοόλη για τον καθαρισμό των κεφαλών του εκτυπωτή, η χημική της σύσταση δεν είναι συμβατή και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα απόφραξης. 

        ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ ΜΕ ΜΟΝΙΜΑ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΚΕΦΑΛΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ

 • Οι εκτυπωτές που έχουν και τη μαύρη και την έγχρωμη κεφαλή εκτύπωσης μόνιμα εγκατεστημένες και έχουν χωριστές δεξαμενές μελανιού που κουμπώνουν στην κατάλληλη κεφαλή εκτύπωσης. Αυτές οι δεξαμενές είναι γνωστές ως μελανοδοχεία.
 • Μερικά μοντέλα εκτυπωτών έχουν ένα συνδυασμό αποσπώμενης κεφαλής και δεξαμενής, όπου η δεξαμενή μπορεί να αφαιρεθεί για αντικατάσταση και το εξάρτημα κεφαλής/δεξαμενής να αφαιρεθεί από τον εκτυπωτή για να διευκολυνθεί η αλλαγή από την ασπρόμαυρη στην έγχρωμη εκτύπωση. Μόνο μία κεφαλή μπορεί να χρησιμοποιείται κάθε φορά. Οι κεφαλές εκτύπωσης  έχουν ηλεκτρικά στοιχεία ψεκασμού.  
 • Σημείωση : ένα μελανοδοχείο θα πρέπει να αλλάζεται μόνο όταν ανάβει το αντίστοιχο φωτάκι με την ένδειξη ότι έχει τελειώσει το μαύρο ή το έγχρωμο μελάνι. Αν αλλαχθεί το μελανοδοχείο πριν από τη φωτεινή ένδειξη, τότε ο εκτυπωτής δεν τυπώνει ασπρόμαυρα ή έγχρωμα ανάλογα με το μελανοδοχείο που έχει αντικατασταθεί. Θα πρέπει να επαναρυθμιστεί η λειτουργία της ένδειξης για το τέλος του μελανιού ώστε να λειτουργήσει ο εκτυπωτής.
 • Μην αφαιρείτε και μην αφήνετε έξω ένα μελανοδοχείο πριν τοποθετήσετε ένα καινούριο διότι οι ψεκαστήρες εκτύπωσης μπορεί να στεγνώσουν και να αποφραχθούν πολύ γρήγορα.
 • Μην επιχειρείτε να αφαιρέσετε το μελανοδοχείο από ένα αποσπώμενη συνδυαστική κεφαλή/δεξαμενή με το εξάρτημα της κεφαλής έξω από τον εκτυπωτή. Μέρος του μηχανισμού κλειδώματος του μελανοδοχείου της κεφαλής εκτύπωσης μπορεί να σπάσει και ο εκτυπωτής να μην τυπώνει όταν το εξάρτημα επανατοποθετηθεί στον εκτυπωτή. Ο εκτυπωτής θα πρέπει να επαναρυθμιστεί. 
 • Μην ακουμπάτε το ακροφύσιο σε χαρτομάντηλο ή χαρτί κουζίνας γιατί θα το εμποτίσει και θα αδειάσει αρκετή ποσότητα μελάνης!


      Αντικατάσταση ενός μελανοδοχείου 

 • Όταν πρόκειται να αντικαταστήσετε ένα μελανοδοχείο, βεβαιωθείτε ότι έχετε το νέο μελανοδοχείο εύκαιρο, πριν αφαιρέσετε το άδειο. Μετακινείστε το μεταφορέα του μελανοδοχείου στη θέση «αλλαγή μελανοδοχείου», με τον εκτυπωτή σε λειτουργία. Αφαιρέστε τη συσκευασία του μελανοδοχείου και βγάλτε το επάνω μέρος της ταινίας της ετικέτας.
 • Η αφαίρεση όλης της ετικέτας θα αχρηστεύσει το μελανοδοχείο, καθώς θα επηρεαστεί η ισορροπία αέρα.
 • Ανασηκώστε τον κατάλληλο μοχλό του μελανοδοχείου που ανασηκώνει το μελανοδοχείο από τα σωληνάρια που εφοδιάζουν με μελάνι την κεφαλή εκτύπωσης. Αφαιρέστε το άδειο μελανοδοχείο από την κεφαλή και εισάγετε αμέσως το νέο. Κλείστε το μοχλό ασφαλείας του μελανοδοχείου και βάλετε σε λειτουργία τον κύκλο καθαρισμού του μελανοδοχείου για μία ή δύο φορές. Κάνετε έναν έλεγχο του ψεκαστήρα ή μία δοκιμαστική εκτύπωση ανάλογα με το είδος μοντέλου.
 • Αφού ελέγξετε τα αποτελέσματα εκτύπωσης και είναι ικανοποιητικά, μπορείτε να συνεχίσετε τη χρήση του εκτυπωτή. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, επαναλάβετε τους κύκλους καθαρισμού και ελέγχου λίγες φορές. Σημείωση : έχετε εύκαιρο το εγχειρίδιο χρήστη του εκτυπωτή για περισσότερες λεπτομέρειες. Συμβουλευθείτε την αντικατάσταση μελανοδοχείου, τα ελαττώματα στην εκτύπωση και την επίλυση προβλημάτων.
 • Τυπώνετε τακτικά πάντα με έναν εκτυπωτή, καθημερινά, αν είναι δυνατόν.  
 • Αν τυχόν τυπώνετε τακτικά με μαύρο μελάνι και σπάνια χρησιμοποιείτε έγχρωμο, τότε, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, κάνετε έναν έλεγχο καθαρισμού και εκτύπωσης. Αυτό μειώνει την πιθανότητα απόφραξης των κεφαλών εκτύπωσης που οδηγεί στην πιθανή ανεπάρκεια των πιεζοηλεκτρικών στοιχείων της αντλίας ψεκασμού όταν επιχειρήσετε να τυπώσετε ξανά.